Válságban a katalán kormány


Bizalmi szavazást kér Carles Puigdemont katalán elnök a helyi parlamenttől szeptemberben, mert a törvényhozás nem fogadta el a kormányzat 2016-os költségvetési javaslatát, és a szerdai éjszakába nyúló szavazáson nemcsak az ellenzék voksolt ellene, hanem a szövetségesként számon tartott Népi Egység (CUP) nevű baloldali függetlenségi párt is.

“A kormány elveszítette a szükséges többséget”, hogy megvalósítsa terveit – értékelte a helyzetet Katalónia vezetője, aki szerint épp azok blokkolták a költségvetést, akiknek a kormány stabilitását kellene biztosítaniuk. Úgy látja, hogy a Népi Egység egyszerűen megváltoztatta azokat a feltételeket, amelyek a pártok által kötött együttműködési megállapodásban szerepelnek.

Carles Puigdemont a Catalunya Radiónak adott csütörtöki interjúban azt mondta: nem vállalta volna az elnökséget, ha már az elején tudja, hogy “mutálódhat” az a megállapodás, amely a tisztség megszerzéséhez segítette.

Az elnök nyilvánvalóvá tette azt is, hogy ha az őszi bizalmi szavazáson nem szerzi meg a többség támogatását, akkor Katalóniában ismét parlamenti választásokat kell tartani. (Hat éven belül ez lenne a negyedik szavazás a parlament összetételéről.)

A költségvetési javaslat bukása lényegében a katalán kormány válságát is jelenti, hiszen a kormánypárt, a nacionalista Junts pel Sí (Együtt az igenért) nevű politikai formáció a Népi Egység támogatása nélkül kisebbségben van a katalán törvényhozásban. A két politikai erőt csupán az köti össze, hogy mindketten elszakítanák Katalóniát Spanyolországtól, önálló államot teremtve, egyéb elképzeléseik, például a gazdaságról vagy a társadalomról teljesen eltérőek. Ez a -kezdetektől meglévő – feszültség tetőzött most a költségvetési vitában.

Carles Puigdemont hangsúlyozta: nem mond le arról az elkötelezettségéről, hogy Katalóniát elvigye a függetlenség kapujába.

Egy újabb parlamenti választás mindazonáltal felülírhatná az ezzel kapcsolatos korábbi elképzeléseket.

(mti)