57 parlamenti képviselő ellen indíthatnak eljárást Törökországban


A török igazságügyi minisztérium csütörtökön elküldte 57 parlamenti képviselő bűncselekményre vonatkozó aktáit az illetékes ügyészségeknek, amelyek ennek értelmében eljárást indíthatnak a politikusok ellen – közölte Bekir Bozdag igazságügyi miniszter pénteken Ankarában.

Az alkotmánymódosító törvény, amely mind az 550 parlamenti képviselő mentelmi jogát eltörölte, szerdán lépett hatályba, amikor a közlönyben megjelent. 

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden késő este írta alá szöveget. A törvényhozás május 20-án több mint kétharmados többséggel fogadta el a javaslatot, így a kérdést nem kellett népszavazásra bocsátani.

A módosítást a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) kezdeményezte, mivel a tömörülés egykori alapítója, Erdogan azzal vádolja a kurdbarát Népek Demokratikus Pártjának (HDP) vezetőit, hogy kapcsolatban állnak a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezettel, amiért a politikusoknak a bíróság előtt felelniük kell. A változtatás azonban nem csak a kurdbarát párt képviselőire érvényes, mindenkit érint, akiről bűncselekményre vonatkozó aktát tartanak nyilván. Jelenleg 152 ilyen képviselő van az 550 fős parlamentben.

A várható perek az AKP-ból 29 képviselőt, a legfőbb ellenzéki tömörülésből, a Köztársasági Néppártból (CHP) 57 személyt, a Nemzeti Mozgalom Pártjából (MHP) 10 embert, a HDP-ből 55 főt, valamint egy független képviselőt fenyegetnek.

Bozdag azt mondta, hogy a dokumentumok már akkor a minisztériumban voltak, amikor az alkotmánymódosító folyamat még el sem kezdődött.

A tárcavezető kiemelte: például a CHP politikusai az elmúlt három évben 164 olyan személyt látogattak meg a börtönben, akik Törökországban terroristáknak minősülnek.

A HDP egyik képviselőnője, Tuba Hezer pedig részt vett a kelet-törökországi Van tartományban annak a férfinak a búcsúztatóján, aki a szélsőséges kurd terrorszervezet, a Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) tagjaként felrobbantotta magát február 17-én Ankara kormányzati negyedében, 29 embert rántva magával a halálba.

A 152 képviselőkről összesen 799 bűncselekményre vonatkozó aktát tartanak nyilván, amelyek három nagy csoportra oszthatók: a terrorizmus támogatása, az államfő megsértése, valamint egyéb vádak, köztük bántalmazás, hamisítás, fenyegetés, adatvédelem áthágása, a bűnnek vagy a bűn elkövetőjének dicsérete, gyűlöletkeltés és ellenségeskedés, a gyülekezési törvény megszegése, a választási törvény megsértése, rágalmazás.

 

mti