Rejtekhelyek és súlykülönbség a fával megrakott vagonokban


Június kilencedikén az illetékes hatóságok megkezdték a Kárpátalján, pontosabban a Bátyúban és  Csapon veszteglő 169 vagonnyi fa átvizsgálását.

A hónapok óta veszteglő szállítmányt Ukrajna több megyéjéből érkezett és külföldre tartott. Az ellenőrzésbe bevonták a vasúttársaság, a vámhatóság, a kereskedelmi kamara, és az erdészet embereit is. A vizsgálat során több szabálytalanságot is feltártak. Jó pár vagonban a bejelentetthez képest 7-10 tonna súlyhiány van, ami azt is jelentheti, hogy még az ellenőrzés előtt elszállították a tiltott faanyagot.

A kijevi és csernyihivi vámhivatal által engedélyezett két vagonban, a ternopili és rovnói vám három vagonjában, valamint a zsitomiri hatóság 22 vagonjában találtak súlykülönbséget. A kárpátalján veszteglő 169 vagonból 40-el van ilyen probléma. Ezen kívül négy vagonban tűzifának minősített szállítmány helyett jobb minőségű faanyag volt. Találtak üreges farönköket is, amiben valószínűleg cigarettát akartak csempészni, de tudva az ellenőrzésről azt még időben kivették onnan.