Elfoglalták a kormányerők Szirt kikötőjét


A líbiai egységkormányt támogató fegyveresek elfoglalták pénteken az Iszlám Állam terrorszervezet legfontosabb észak-afrikai támaszpontjának, Szirt városának a kikötőjét – közölte egy katonai szóvivő.

Mohamed al-Gaszri tábornok megerősítette azt is, hogy külföldi katonai tanácsadók, köztük britek és amerikaiak segítik a város ellen harcoló, jórészt Miszrátából érkezett milicistákat. A tábornok szerint a helyzet olyan súlyossá vált az Iszlám Állam szempontjából, hogy – hírszerzési adatok szerint – a helyi vezetői elmenekültek a sivatagba. Abból az irányból a város nincs bekerítve. A dzsihadisták zöme Szirtben maradt, és a város központjában folytatja a harcot. A kikötő öt kilométerre van a központtól.

Sajtóforrások arról értesültek, hogy a házról házra előrenyomuló milicisták hátrakötött kezű, fejbe lőtt iszlamistákat találtak az egyik visszafoglalt katonai barakkban. Legalább hat holttest volt ott, és valószínűleg azért végezték ki őket, mert szökni akartak. A sajtó úgy tudja, hogy a szélsőségesek egy konferenciaközpontban vonták össze fő erőiket, de a harc már az utolsó fázisában van.

Az Iszlám Állam “tartalék fővárosának” szánt Szirt elleni támadás május elején kezdődött. A milicisták közül azóta hatszázan megsebesültek vagy meghaltak. Csak pénteken 11 esett el, és 35 sebesült meg közülük. Az ellenség veszteségadatai nem ismeretesek, mint ahogy a létszámuk sem. Azt sem tudni, hogy hány civil rekedt a városban.

Az Iszlám Állam 2014. óta terjeszkedik Líbiában a politikai zűrzavart kihasználva. Területének legnagyobb kiterjedése mintegy 200 kilométer széles volt az északi tengerparton, az ország szívében.

mti