Kettős robbantás egy damaszkuszi síita szentélynél


Két pokolgép robbant szombaton Damaszkusz egyik peremvárosában, ahol a legfontosabb szíriai síita szentélyek találhatók; a legfrissebb adatok szerint legkevesebb húsz ember meghalt és mintegy harmincan megsebesültek a detonációkban.

A robbantások Szajjida Zainab külvárosban történtek. Egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, illetve felrobbant egy, gépkocsiba rejtett pokolgép is.

A szíriai háború eseményeit nyomon követő az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni székhelyű emigráns szervezet tudomása szerint a halálos áldozatok között sok a polgári személy.

A településen gyakran történnek hasonló merényletek, egyesek elkövetőjeként a múltban az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet jelentkezett. Ugyanitt február végén is történt egy pokolgépes támadássorozat, akkor – hírügynökségi jelentések szerint – nyolcvannál többen haltak meg, és több mint 170-en megsebesültek. Hírügynökségi jelentések szerint az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta a kettős robbantás elkövetését.

mti