Jövőre visszatérhet a hitelezés


Gazdasági elemzők szerint már 2017-ben ismét aktivizálódhat a hitelpiac Ukrajnában.

Jelenleg a bankok inkább csak kisebb kölcsönöket adnak, javarészt azt is a lakosság számára. Az üzleti szféra finanszírozása még várat magára, ha marad a viszonylagos stabilitás, talán jövőre megjelenhetnek a hitelkonstrukciók a kis- és közepes vállalkozások részére.

Pillanatnyilag a műszaki berendezések megvásárlására és gyógykezelés céljából vesznek fel személyi kölcsönöket az ukránok. Meglehetősen nagy kereslet van a bankok által kiállított hitelkártyákra is, melyeken általában pár ezer hrivnyás keret áll a fogyasztók rendelkezésére. Ám ennél nagyobb hitelekre a nagy kockázat miatt nem vállalkoznak a pénzintézmények, mivel az ő tőkéjük is alaposan megcsappant az elmúlt évek során – írta a TSN.

Ugyanakkor a kárpátaljai magyar vállalkozók most bizakodhatnak, hiszen amint arról beszámoltunk, hamarosan budapesti finanszírozással egy gazdaságfejlesztési program veszi kezdetét a megyében.

Milliárdos beruházások indulnak Kárpátalján

Több milliárd forint értékű infrastrukturális és gazdaságfejlesztési beruházások, programok indulnak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tarpa, illetve Kárpátalja térségében – jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára a beregi településen szombaton. Magyar Levente a 15. Kuruc Napok megnyitóján elmondta, 1,5 milliárd forintból gyümölcsfeldolgozó létesül Tarpa körzetében, valamint kerékpárút épül a beregi község és a beregszászi járásban fekvő Badaló (Badalovo) között.