Kínaiak építhetnek szemétfeldolgozót Kárpátalján


A kínai China Western Power Industrial Co. kész felépíteni egy szemétfeldolgozó üzemet, amely naponta akár 400 tonna szemetet hasznosítana újra, miközben elektromos áramot is termelne.

Erről Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója nyilatkozott. „Májusban találkoztunk a vállalat vezetőivel és előzetesen megbeszéltük az együttműködés elvét. A vállalat sok ukrán megyét utazott be befektetési projektjével és úgy döntött, hogy Kárpátalján áll meg, mert itt nem kérnek pénzt tőlük az akadálymentes üzlet folytatására. Elvileg megkapták a beleegyezésünket. Jelenleg a megfelelő földterületet keressük” – nyilatkozta Moszkal.

Az üzem nagyban hozzájárulna megyénk tisztaságához, számos településnek megoldást jelentene. Kárpátalján jelenleg 79 szemétlerakó rendelkezik hivatalos papírokkal és legalább kétszer ennyi működik engedélyek nélkül, nem beszélve a számtalan illegális lerakóról.

Csernobilhoz hasonlítják a lembergi katasztrófát

Egyre nagyobb a baj a Lemberg környéki szeméttároló körül. Andrij Szadovij lembergi polgármester az államfőhöz és a miniszterelnökhöz fordult azzal a kéréssel, hogy hirdessenek rendkívüli ökológiai vészhelyzetet a nyugat- ukrajnai megyeszékhelyen és a két mellette lévő kistelepülésen. A csernobili atombaleset óta ez a legsúlyosabb ökológiai katasztrófa Ukrajnában, állítják a szakértők.