Az SZBU állítólag megóvta Európát egy háborútól


Az ukrán titkosszolgálatok közlésük szerint tavaly megakadályozták a Besszaráb Népi Köztársaság létrehozását, az újabb szakadár területet Odessza megye kilenc járása alkotott volna – közölte kijevi sajtótájékoztatóján Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője, hozzátéve, hogy a szálakat egy külföldi ország titkosszolgálata mozgatta.

„Azt tervezték, hogy két hidat felrobbantva Odessza megye nagy részén 2015. áprilisáig létrehozzák a Besszaráb Népi Köztársaságot. Lefoglaltunk egy csomó dokumentumot, melyekből az is kiderült, hogy az újabb szakadár terület vezetőjét is kijelölték már. Az általunk kiderített információnk szerint „zöld emberkék” (vagyis az azonosító nélküli, egyenruhás, állig felfegyverzett, kijevi vélemények szerint egyértelműen orosz biztonsági erők katonái – a szerző) látogatását is tervezték a Dnyeszterköz területére és ezután pedig destabilizálták volna a helyzetet Moldovában, Romániában, amivel hibrid háborúba vonták volna Európát” – mondta Hricak megjegyezve, hogy a hatósági szervek közötti hatékonyabb együttműködésnek köszönhetően sokkal kisebb az esély a “szakadár” villongásokra.

Az SZBU közleményének hitelét némileg rontja, hogy néhány napja még Kárpátalján is szeparatizmust vizionáltak.

Létezik-e Kárpátalján a magyar szeparatizmus veszélye?

Nehezen követhető logikája van annak a cikknek, amit egy kevésbé ismert honlap jelentetett meg a magyar szeparatizmus veszélyéről Kárpátalján. Az Információs Ellenállás nevet viselő portál elviekben az ukrán nemzeti érdekek mellett sorakozik fel, csakhogy cikkei, elemzései orosz nyelven születnek.