Botrány a nagydobronyi földek körül


A nagydobronyi földosztás körüli botrány volt ma az egyik slágertéma a Kárpátaljai Megyei Tanács ülésén.

A képviselők meghallgatták a megyei földügyi hivatal vezetőjének beszámolóját, aki próbálta megmagyarázni, hogyan történhet meg az, hogy hágón túliak jutnak tömegesen földhöz Kárpátalján. Különösen érthetetlen, hogy magyar falvak melletti telkeket akarnak kisajátítani, mint például Nagydobronyban. Orosz Ildikó képviselő asszony megüzente:

a dobronyiak úgysem fogják ezt hagyni!

A botrányos földosztási ügy miatt csütörtökön egy vizsgálóbizottság száll ki a helyszínre, hogy alaposan tájékozódjon a kialakult helyzetről. A földhivatal vezetőjének címezve amúgy rengeteg kritika hangzott el, mert nemcsak Nagydobronyban, hanem más településeken is hágón túli idegeneknek osztogatnak földeket, miközben elutasítják az ott élők erre vonatkozó igényét. Kifogásként hangzott el, hogy a földhivatal főnökét úgy nevezik ki Kijevből, hogy még csak nem is egyeztetnek a kárpátaljai megyei önkormányzattal.

A megyei közgyűlés mai ülésén alelnököt is választott, a Vidrodzsennya képviselőjét, Petro Hriciket. Mint az ismeretes, az első alelnöki posztot a KMKSZ-es Barta József tölti be.

KH