Ezért jön kevesebb migráns Európába

Migrants and refugees go about their daily life on the rail tracks in the makeshift camp at the Greek-Macedonian border, near the Greek village of Idomeni on April 1, 2016, where thousands of people are stranded by the Balkan border blockade. 
Migrant returns from Greece to Turkey will begin on April 4, 2016 under the terms of an EU deal that has worried aid groups, as Athens struggles to manage the overload of desperate people on its soil. / AFP / BULENT KILIC

A balkáni migrációs útvonal lezárása hatékonyabb volt a migrációs áradat megállítása szempontjából, mint az Európai Unió Törökországgal kötött megállapodása – állapítja meg az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex elemzésére hivatkozva a Die Welt című konzervatív német napilap.

A balkáni útvonal lezárása “azonnal” az érkező menedékkérők számának csökkenéséhez vezetett – írja az uniós ügynökséget idézve a lap, hozzátéve: az EU-török megállapodásnak csak alárendelt szerepe volt ebben.

“A menekültek számának tavaszi csökkenése Európában mindenekelőtt a balkáni útvonalon életbe léptetett határzárakra vezethető vissza” – hangsúlyozza a Die Welt.

A varsói székhelyű Frontex elemzéséből ugyanis az derüli ki, hogy a Törökországból Görögországba érkező menedékkérők száma nem március 20-án, a Törökországgal kötött megállapodás hatályba lépésekor kezdett apadni, hanem már azt megelőzően, mégpedig azt követően, hogy a macedón hatóságok február 19. után szigorúan korlátozni kezdték, hogy ki léphet be az országba Görögországból – olvasható a cikkben.

Ezt követően a Frontex szerint a NATO-misszió elindítása az Égei-tengeren, és az EU és Törökország márciusi megállapodása tovább mérsékelte a menedékkérők áradatát, s mindkét intézkedés “migránsok további csoportjait tántorította el attól, hogy elhagyják Törökországot”.A lap emlékeztet: a német belpolitikában heves vita alakult ki arról Angela Merkel német kancellár és Horst Seehofer bajor miniszterelnök között, hogy melyik út a hatékonyabb az emberáradat megfékezése szempontjából. A kancellár szerint ugyanis a macedón-görög határ egyoldalú lezárása nem tartós megoldás, szemben az EU és Törökország megállapodásával.

Seehofer ezzel szemben már korábban arra az álláspontra helyezkedett, hogy valójában a balkáni útvonal lezárása vetette vissza az érkezők számát, amely az EU-Törökország-csúcstalálkozó előtt és után is alacsony maradt.

mti