Moszkva és Szöul számára elfogadhatatlan Észak-Korea nukleáris hatalommá válása


Moszkva és Szöul számára elfogadhatatlan Észak-Korea önhatalmúlag meghirdetett nukleáris státusa – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter dél-koreai hivatali partnerével, Jun Bjung Szevel folytatott hétfői moszkvai megbeszéléseit követően.

A két tárcavezető megerősítette elkötelezettségét a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése, valamint az ENSZ BT ezt célzó 2270-es határozatának végrehajtása iránt. Lavrov leszögezte: megengedhetetlen, hogy a térség a konfrontáció újabb hídfőállásává váljon. Az orosz miniszter szerint a meglévő problémákat kizárólag politikai és diplomáciai eszközökkel kell megoldani. Hozzátette, hogy a találkozón áttekintették az északkelet-ázsiai béke- és biztonsági mechanizmusok létrehozásának részleteit.

Jun hangsúlyozta, hogy Észak-Korea a legnagyobb akadálya a térségbeli sokoldalú együttműködésnek és békének. Rámutatott, hogy orosz kollégájával együtt a nemzetközi közösség biztonsága elleni fenyegetésnek tekinti Észak-Korea negyedik kísérleti atomrobbantását és rakétafelbocsátásait.

Lavrov kijelentette, hogy mind a két fél érdekelt a gazdasági kapcsolatok minőségileg új szintre emelésében. Oroszország és Dél-Korea elsősorban a villamos energetikában, a gáz- és olajszektorban, valamint a halászat és halgazdálkodás terén kívánja elmélyíteni együttműködését. Szóba került a Eurázsiai Gazdasági Unió és Dél-Korea közötti szabadkereskedelmi megállapodás kérdése is.

Jun közölte, hogy hazája érdekelt az orosz távol-keleti térség és Szibéria fejlesztésében való együttműködésben.

(mti)

Óriási összegeket költenek nukleáris fegyverekre

Szó sincs nukleáris leszerelésről, az atomhatalmak éppen arzenáljuk fejlesztését tűzték ki célként függetlenül attól, hogy a nukleáris fegyverek száma csökkent – írja a Népszava. A kilenc atomhatalom, az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína, India, Pakisztán és Észak-Korea a tanulmány szerint összesen 15 395 nukleáris robbanófejjel rendelkeznek 2016. januári állás szerint.