Támogatás Ukrajnának a veszettség megelőzésére


A magyarországi járványügyi helyzetének fenntartása érdekében az országos főállatorvos az ukrán és a szerb állategészségügyi hatóság vezetésével is tárgyalt.

A jövőben Ukrajna a kárpátaljai területek veszettség-mentesítési programjához az Európai Unió által társfinanszírozott, magyarországi veszettség-mentesítési program részeként kap pénzügyi támogatást – közölte a magyar Földművelésügyi Minisztérium.

A tárgyalófelek megegyeztek a kétoldalú megállapodás részleteiről, az erről szóló szerződést rövid időn belül hivatalosan is aláírhatják.

Ismét afrikai sertéspestist mutattak ki Ukrajnában

Májusban Ukrajna egy újabb megyéjében állapítottak meg afrikai sertéspestist. Az Agroinform írja, hogy Ukrajna Állami Állategészségügyi Szolgálata közleménye szerint 2016. május 3-10. közötti időszakban, a Hmelnickij megyei Dunajeveckij járási Hircsicsna nevű település egyik magángazdaságban tartott 14 sertésből 7 elpusztult. A kijevi Állami Állategészségügyi Kutatóintézet laboratóriumi vizsgálata az elpusztult sertésekből vett minta alapján afrikai sertéspestist mutatott ki.