Az oligarchák okolhatók mindenért


Az oligarchák jelentik Ukrajna legnagyobb problémáját, állapította meg a Foreign Policy.

 

Neil Abrams, a Foreign Policy politikai konzultánsa és Steven Fish professzor szerint, ha van valami, ami akadályt jelent egy hatékony ország létrehozására, akkor ezek a mágnások, akik irányítják az országot. A cikkben megjegyzik, hogy egyre hangosabban és többen követelik, hogy csökkentsék az oligarchák befolyását, de eddig kevesen ajánlottak olyan tervet, amivel ezt végre lehetne hajtani.

„A reformoknak addig nincs semmi esélye, amíg az oligarchák nem szenvednek egy hatalmas ütést, amíg nem csökken a befolyásuk. Annak érdekében, hogy ez megtörténjen, négy lépésre van szükség” – írják a cikk szerzői. Először is meg kell fosztani a hatalomtól azt a politikai osztályt, aki az 1991-es függetlenedés óta irányítja az országot. Olyan embereket kell választani a parlamentbe és a hatalomba, akik nem tartoznak bele az ország posztkommunista vezetésébe. Második lépésként le kell cserélni a korrupt hivatalnokokat olyan motivált aktivistákra és személyekre, akiknek nincs köze a rendszerhez. Harmadik lépésként meg kellene szüntetni a szubvenciókat, vagyis az állami támogatásokat, amit az oligarchák a saját meggazdagodásukra használnak. Negyedik lépésként a frissen megválasztott ügyészeknek minél több korrupcióba keveredett oligarchát kellene letartóztatni.

A Foreign Policy politikai szakértői szerint ezekkel a lépésekkel előkészíthetik a reformokhoz szükséges talajt és úgy gondolják, hogy a nyugati országok is segíthetnek ebben Ukrajnának.