Az ukrán vezérkar kozmetikázza a veszteségeket


Június folyamán öt ukrán katona vesztette életét a kelet-ukrajnai harcokban, hasonló veszteséget könyveltek el a Jobb Szektor önkéntes alakulatai, 75 katona szenvedett sérüléseket a szakadárok támadásai következtében – közölte kedden Viktor Muzsenko, az Ukrán Fegyveres Erők Vezérkarának parancsnoka Ertugrul Apakan, az ukrajnai EBESZ küldöttség vezetőjével folytatott találkozója során.

„Nagyon aggasztó, hogy az oroszbarát kelet-ukrajnai felkelők egyre gyakrabban megsértik a minszki tűzszüneti egyezményt”

– jelentette ki Muzsenko, hozzátéve azt, hogy EBESZ-től is gyakorlati lépéseket várnak feszültség csökkentése érdekében. Az ukrán vezérkari főnök állítása szerint Ukrajna betartja a kötelességeit.

Korábban az ukrán sajtó arról írt, hogy a kijevi hadvezetés spekulál a számokkal, ugyanis két napja hivatalosan egyetlen ukrán katona sem esett el a terrorellenes hadműveletek (ATO) területén, ezzel szemben a Jobb Szektor azt közölte, hogy június 12-re virradó éjjel egységeik négy katonát vesztettek – közölte a Korrespondent.