Balhé a kijevi parlamentben


A kijevi törvényhozásban újra áll a bál. Kikapcsolták az ellenzék mikrofonját, lökdösődtek, majd verekedtek. A szószéket senki sem tudja megközelíteni.

Az ukrán parlamentben Borisz Kolesznyikov, a Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnök egykori hívei által alapított Ellenzéki Blokk képviselője korruptnak, hanyagnak, hazugnak nevezte, és lemondásra szólította fel Andrij Szadovij lembergi polgármestert, a Szamopomics nevű parlamenti párt vezetőjét. Ekkor Volodimir Paraszjuk független képviselő odafutott a honatyához, és kikapcsolta a mikrofonját. Ezután különböző frakciók képviselői lökdösődni, majd verekedni kezdtek. A balhés képviselő végül véresen került ki a csetepatéból. Paraszjuknak nem ez az első incidense: tavaly novemberben a korrupcióellenes bizottság ülésén fejbe rúgta az ukrán titkosszolgálat egyik vezetőjét.
Andrij Parubij házelnök többször próbálta rendre inteni a képviselőket, közben felszólította az Ellenzéki Blokk tagjait, hogy ne tegyenek provokatív kijelentéseket, és

“mutassanak tiszteletet kollégáik és egészében az ukrán nép iránt”.

Jurij Bojko, a Janukovics-párti tömörülés vezetője válaszul figyelmeztette a házelnököt, hogy ne akarja elhallgattatni ellenzéki képviselőtársait.
Közben a szószéket második napja állja körül az Oleg Ljasko vezette Radikális Párt 10-12 képviselője, követelve, hogy állítsanak fel ideiglenes vizsgálóbizottságot Petro Porosenko elnök és más ukrán tisztségviselők offshore cégeinek kivizsgálására. A radikálisok “szószékbojkottja” miatt a képviselők az üléstermi helyükről szólalnak fel.
mti /KH