Berlin szembemegy Varsóval és Kijevvel


A német kormány Lengyelország, Ukrajna és a balti államok tiltakozása ellenére támogatja az Északi Áramlat-2 gázvezeték megépítését, írja a Sueddeutsche Zeitung német napilap.

 

A tervezett vezeték Oroszországot és Németországot köti össze, kikerülve Lengyelországot és a térség többi országát. “A csövek lefektetésére irányuló pályázat a szövetségi kormány jóváhagyásával, az Oroszország elleni EU-szankciók ellenére jelenleg zajlik” – írta hétfőn a Sueddeutsche Zeitung.
A napilap megkérdezte a német alkancellárt és gazdasági minisztert, Sigmar Gabrielt, aki azt mondta: “Számunkra ez alapvetően egy gazdasági kérdés”. Márciusban a Lengyelországot, a Cseh Köztársaságot, Szlovákiát és Magyarországot összefogó Visegrádi Csoport az Európai Bizottságot kérte fel, hogy folytasson vizsgálatot a tervezett csővezeték ügyében. Arra szólították fel a Jean-Claude Juncker által vezetett Bizottságot, hogy készítsen egy “nagyon alapos” összegzést az Északi Áramlat-2 vezetékről. Május elején az Európai Parlament tagjai szólították fel az Európai Uniót: vizsgálja meg az Északi Áramlat megépítésének geopolitikai és gazdasági következményeit.