Etiópia totális háborúval fenyegetőzik

etiopia

“Totális háborúval” fenyegette meg kedden az etióp kormány a szomszédos Eritreát, miután vasárnap és hétfőn az elmúlt évek legsúlyosabb összecsapása zajlott le a két fél között a határon.

“A háború Eritrea magatartásától függ. Megvan a képességünk a totális háborúra Eritrea ellen, bár ezt nem akarjuk. Remélem, nem követik el azt a hibát, hogy nyílt háborúba keverednek velünk” – mondta egy sajtótájékoztatón Addisz-Abebában Getasev Reda kormányszóvivő.

A szóvivő nem árulta el, hogy hány etióp katona esett el, de azt megerősítette, hogy komoly veszteségek voltak mindkét oldalon. A két hadsereg nehéztüzérséget is bevetett, és szemtanúk páncélosok mozgásáról is hírt adtak. Az összecsapások hétfőn délben leálltak.

Etiópia és Eritrea 1998 és 2000 között határháborút vívott egymással. A 96 milliós Etiópia hadseregét a legjobbak között tartják számon Afrikában. Eritreának 6 millió lakosa van. A közös határuk vonala vitatott. A két ország között nincs diplomáciai kapcsolat. Eritrea a császári időkben Etiópia egyik tartománya volt.

MTI