Nagy az érdeklődés a kárpátaljai utaztatási program iránt


A Kárpátaljáért felelős Kormánybiztosság a Rákóczi Szövetséggel közösen még április végén kárpátaljai utazási pályázatot hirdetett nyugdíjas egyesületek, klubok és helyi egyházi közösségek csoportjai számára.

Dr. Grezsa István, Kárpátaljáért felelős Kormánybiztos a Magyarság Házában tartott sajtótájékoztatón kifejtette, hogy az eredeti elképzelés szerint azért hirdették meg a programot, hogy a kárpátaljai régió idegenforgalmát fellendítsék és a magyar-magyar kapcsolatokat erősítsék. Az elmúlt években szinte teljesen megszűnt a Magyarországról érkező turistaforgalom Kárpátalján, de az utazási programnak köszönhetően azonban ez év decemberéig 100 magyarországi nyugdíjas és egyházi közösség több mint 4000 tagja kirándulhat Kárpátaljára és a szervezők csoportonként 200 ezer forintos utazási költségátvállalással támogatják az útjukat.

Dr. Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke örömét fejezte ki, hogy ekkora ez érdeklődés a meghirdetett program iránt. Csáky Csongor a Rákóczi Szövetség főtitkára pedig elmondta, hogy a csoportok többsége Vereckei hágóhoz utazik, de sokan kárpátaljai körutazást tesznek, illetve a Felső-Tisza vidék természeti kincseit szeretnék megnézni.

A Kárpátaljára utazó csoportok átlagosan két éjszakát töltenek el a régió panzióiban és falusi turizmusainak szállásain, több tízmillió forinttal támogatva így a nehéz gazdasági helyzetbe került helyi emberek megélhetését – közölte a Miniszterelnökség.

(Miniszterelnökség)