Kerry: fogytán van az Egyesült Államok türelme Aszad sorsát illetően


Fogytán van az Egyesült Államok türelme Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsát illetően – figyelmeztette szerdán Moszkvát John Kerry amerikai külügyminiszter, aki a norvég fővárosban szólalt fel az Osló Fórum elnevezésű rendezvényen.

Hangsúlyozta: Oroszországnak nagyobb nyomást kell gyakorolnia Aszadra, hogy tartsa tiszteletben a fegyvernyugvást, tegye lehetővé a segélyek eljuttatását.

Washington úgy véli, hogy Aszadnak a szíriai rendezés érdekében távoznia kell a közel-keleti ország politikai színteréről, míg Moszkva úgy tartja, hogy ebben a kérdésben egyedül a szíriai nép szava a meghatározó.

Kerry most azt hangoztatta:”Oroszországnak meg kell értenie, hogy a türelmünk nem végtelen, valójában nagyon is behatárolt”.

Felszólalásában az amerikai külügyminiszter kitért a szélsőséges fegyveres csoportok és a terrorizmus jelentette kihívásra, miközben elvetette azokat az állításokat, hogy a világban a “civilizációk összecsapása” zajlana a Nyugat és az iszlám között.

“Nem, ez nem a civilizációk összecsapása. Ez a civilizáció és a barbárság közötti harc, a civilizáció és a durva politikai kizsákmányolás, a középkorias barbárság és a fasizmus egyvelege közti harc, mindkettővel egyszerre” – fogalmazott.

A nap folyamán Kerry megbeszélést folytatott Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel. Ott szükségesnek mondta, hogy Irán bevesse befolyását a szíriai kormánynál a humanitárius segélyszállítmányok eljuttatásának szavatolása és a törékeny tűzszünet betartása érdekében.

MTI