Kerry: fogytán van az Egyesült Államok türelme Aszad sorsát illetően

U.S. Secretary of State John Kerry testifies at the Senate Foreign Relations Committee while on Capitol Hill in Washington

Fogytán van az Egyesült Államok türelme Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsát illetően – figyelmeztette szerdán Moszkvát John Kerry amerikai külügyminiszter, aki a norvég fővárosban szólalt fel az Osló Fórum elnevezésű rendezvényen.

Hangsúlyozta: Oroszországnak nagyobb nyomást kell gyakorolnia Aszadra, hogy tartsa tiszteletben a fegyvernyugvást, tegye lehetővé a segélyek eljuttatását.

Washington úgy véli, hogy Aszadnak a szíriai rendezés érdekében távoznia kell a közel-keleti ország politikai színteréről, míg Moszkva úgy tartja, hogy ebben a kérdésben egyedül a szíriai nép szava a meghatározó.

Kerry most azt hangoztatta:”Oroszországnak meg kell értenie, hogy a türelmünk nem végtelen, valójában nagyon is behatárolt”.

Felszólalásában az amerikai külügyminiszter kitért a szélsőséges fegyveres csoportok és a terrorizmus jelentette kihívásra, miközben elvetette azokat az állításokat, hogy a világban a “civilizációk összecsapása” zajlana a Nyugat és az iszlám között.“Nem, ez nem a civilizációk összecsapása. Ez a civilizáció és a barbárság közötti harc, a civilizáció és a durva politikai kizsákmányolás, a középkorias barbárság és a fasizmus egyvelege közti harc, mindkettővel egyszerre” – fogalmazott.

A nap folyamán Kerry megbeszélést folytatott Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel. Ott szükségesnek mondta, hogy Irán bevesse befolyását a szíriai kormánynál a humanitárius segélyszállítmányok eljuttatásának szavatolása és a törékeny tűzszünet betartása érdekében.

MTI