Kínok közt halt meg húsz gyerek, magukra hagyták őket az embercsempészek


Harmincnégy menekült, köztük húsz gyerek holttestére bukkantak a Szaharában a nigeri hatóságok, feltehetően magukra hagyták őket az embercsempészek. Nem volt elég vizük, és az utat sem ismerhették, valószínűleg szomjan haltak.

A szomszédos Algériába tartó öt férfi, kilenc nő és húsz gyerek múlt héten a nigeri-algériai határon lévő Asszamaka határállomás közelében halt meg a sivatagban. A védelmi tárca szerint valószínűleg szomjan haltak.

A minisztérium közleménye szerint a menekülteket “valamikor június 6. és 12. között” sorsukra hagyták az embercsempészek.

Eddig két holttestet azonosítottak, egy férfi és egy 26 éves nő maradványait. A dokumentumban a minisztérium felhívta a migránsok figyelmét az őket fenyegető veszélyekre, amennyiben megpróbálnak átkelni az embercsempész-hálózatok által ellenőrzött sivatagi úton. Az elmúlt években több ezren érkeztek Algériába Afrika belső területeiről, elsősorban a szomszédos Maliból és Nigerből.

A Fekete-Afrikából induló migránsok számára az észak-afrikai ország vált az első számú célponttá, helyettesítve a 2011 óta belpolitikai káoszba süllyedt Líbiát.

mti