Lavrov: Moszkva nem hagyja, hogy belesodorják a Nyugattal szembeni konfrontációba


A Nyugat alá akarja aknázni Oroszország helyzetét az energiahordozó- és a fegyverpiacon, rovására akarja kiterjeszteni a transzatlanti fegyelmet, de Moszkva nem engedi, hogy konfrontációba sodorják az Egyesült Államokkal, a NATO-val vagy az EU-val – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki szerdán az irányítása alatt álló tárca munkájáról számolt be az orosz törvényhozás alsóházában.

Lavrov szerint nemzetközi oroszellenes kampány folyik, amelynek célja: Moszkva mondjon le arról, hogy a világberendezkedés problémáit elvi-erkölcsi alapon közelítse meg.

“Nem kívánunk belesodródni a ránk kényszerített konfrontációba sem az Egyesült Államokkal, sem a NATO-val, sem az EU-val. Nyilvánvaló, hogy a konfrontációs magatartás, az eredmény nélküli geopolitikai játszmák fékezik a világ stabil fejlődésének biztosítására irányuló erőfeszítéseket és az ukrajnaihoz hasonló válságokat generálnak.
Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta: egyetlen ország vagy országcsoport sem képes arra, hogy egyedül oldja meg a mai nemzetközi problémákat. Szavai szerint a nemzetközi kapcsolatok fejlődése azok új, sokközpontú szerkezetének kialakulása miatt fordulóponthoz érkezett.

Lavrov szerint az átalakulás objektív tendencia “amely tükrözi a modern világ kulturális és civilizációs sokszínűségét, az új befolyási központok megjelenését és megerősödését és a népek azon természetes kívánságát, hogy maguk határozzák meg a sorsukat”.

“Ezzel egyidejűleg erősödik a globális konkurencia, amelynek eredményei nagyban meghatározzák majd a világberendezkedés jövőbeni körvonalait.. A terrorfenyegetés erősödése, a regionális konfliktusok elmélyülése és a világgazdaság instabilitása közepette egyre határozottabban érezhető nyugati partnereink – élükön az Egyesült Államokkal – azon törekvése, hogy minden eszközt bevetve elérjék a globális dominanciát”

– mondta.

Lavrov szerint ehelyett együttes diplomáciai munkára lenne szükség, a fő nemzetközi szereplők egyenjogúsága alapján, az összes közös fenyegetettség ellen.
Reményét fejezte ki, hogy

a Nyugat felfogta már, mennyire ártalmas az ukrán nemzeti radikálisokkal szembeni engedékenység, és hogy törekedi fog az ukrajnai helyzet rendezésére irányuló minszki megállapodások végrehajtására, a Donyeckkel és Luhanszkkal folytatott tárgyalások révén.

Mint mondta, Moszkva kész együttműködni ennek a célnak az elérésében, valamint azt elősegíteni, hogy kedvező körülmények jöjjenek létre Ukrajna problémáinak megoldásához. Sürgette, hogy a Nyugat gyakoroljon nyomást Kijevre a foglyok kiengedésének és az Ukrajna területén eltűnt orosz állampolgárok felkutatásának ügyében.

Lavrov szerint széthullóban van a “szankciós zsákutca”, és ennek bizonyítékaként említette meg, hogy a csütörtökön kezdődő 20. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumra rengetegen érkeztek. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Moszkva senkinek nem könyörög a gazdasági büntetőintézkedések eltörléséért, amit már sok európai országban támogatnak. Kitért rá, hogy felmerült Oroszországnak a G8-csoportba való visszahívása is.

mti

 

A NATO felszólította Oroszországot, hogy vonuljon ki Ukrajnából

Ukrajnába küldött erőinek és katonai felszerelésének visszavonására szólította fel Oroszországot Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a tagországok védelmi minisztereinek brüsszeli találkozóján, szerdán – közölte az MTI. A főtitkár határozottan kérte Moszkvától, hogy hagyjon fel Kelet-Ukrajnában a felkelő támogatásával, és vonja ki erőit a katonai felszerelésekkel együtt az országból, beleértve a Krím félszigetet is.