Lengyelország is katonákat küld a dzsihadisták elleni koalíció támogatására


Lengyelország két katonai kontingenst, valamint négy F-16-os vadászgépet készül Irakba és Kuvaitba küldeni az Egyesült Államok vezette, Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció támogatására – közölte szerdán Pawel Soloch, a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal (BBN) elnöke.

Az erre vonatkozó döntést Beata Szydlo lengyel kormányfő terjesztette be Andrzej Duda elnök elé – mondta Soloch. Az államfő jóváhagyására váró döntés értelmében Kuvaitba 150 katonát, köztük pilótákat, Irakba pedig 60 katonát, illetve kommandóst irányítanának. ”

Támogató elemek” a közel-keleti térség más országaiban is működnek majd – fűzte hozzá a BBN elnöke a PAP lengyel hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

Mint kifejtette, a Kuvaitba vezényelt lengyel kontingens gerincét a felderítő feladatokra szánt F-16-os vadászgépek képeznék. Az Irakba telepítendő misszió tagjai pedig mindenekelőtt kiképző feladatokat látnak majd el.

Soloch a lengyel szolidaritás jelének minősítette a koalícióban való részvételt. Mint emlékeztetett, Andrzej Duda elnök többször hangsúlyozta: Lengyelország, elvárva a szövetségeseitől a NATO keleti szárnyának megerősítését, kész támogatni a többi tagállamot a déli szárnyon jelentkező fenyegetések kezelésében.

Korábban a NATO védelmi minisztereinek brüsszeli tanácskozásán részt vevő Antoni Macierewicz, a lengyel nemzetvédelmi tárca vezetője újságíróknak azt mondta: a lengyel kontingensek remélhetően még a július 8-án kezdődő varsói NATO-csúcstalálkozó előtt elindulhatnak az IÁ-elleni koalíció támogatására.

mti