Mélyponton a gazdaság, vagy van még lejjebb?

munka

Az ukrán gazdaság elérte a mélypontot, s végre elindult felfelé – ezt egyes külföldi elemzők és a kormány képviselői állítják. Az állami vezetők a makrogazdasági mutatók stabilizálódását hangoztatják. Szakemberek viszont figyelmeztetnek, korai még az öröm. A lakosság inkább az utóbbiaknak hisz.

A korrespondent.net a hivatal optimizmusát, illetve a szakértők és a polgárok pesszimizmusát alátámasztó tények közül ragadott ki néhányat.

Biztató, hogy a Világbank is úgy értékeli, Ukrajna 2016-ban elérte a recesszió mélypontját, s pozitív irányba mozdult. A nemzetközi pénzintézet felhívja a figyelmet arra, hogy azokban a megyékben, melyek közvetlenül nem érintettek a háborús eseményekben, javultak a mutatók. Ennek alapján a bank a GDP egyszázalékos növekedését prognosztizálja 2016-ra, emellett a nemzeti össztermék 2015-ös 9,9 százalékos csökkenését nem tekinti olyan jelentősnek, mint azt korábban feltételezték, és 2017-re 2, 2018-ra 3 százalékos gyarapodást vár.

2016 áprilisában az infláció a megelőző év azonos időpontjához képest 9,8 százalékkal nőtt. Ez év január—májusában az árak 5,2 százalékkal emelkedtek. Legjelentősebb mértékben a távfűtés (65,4 százalék), az elektromos áram (56,4) és a vízszolgáltatás (28,6) drágult meg. 3-6 százalékkal többet kell fizetni egyes élelmiszerekért, az üzemanyagért, a szeszes italokért és a dohányáruért. Árcsökkenés a tojás, egyes gyümölcs- és zöldségféléknél volt tapasztalható.

Petro Porosenko egyik sajtótájékoztatóján kijelentette: a továbbiakban nincs szükség a nadrágszíj szorosabbra húzására. Az államfő szerint az infláció az első negyedévben 5 százalékos volt, s az év végére nem lehet több 12 százaléknál. „A túlélés politikájáról áttérünk a növekedés politikájára” – fogalmazott az elnök, aki a GDP 1,1 százalékos emelkedését várja ebben az évben.Nem tartja különösebben jelentősnek a bruttó nemzeti termék minimális gyarapodását Olekszandr Zsolud. A távlati kutatásokkal foglalkozó nemzetközi központ szakembere rámutat, az egy százalék valójában nem sok mindent old meg, s bármilyen előre nem látható, a stabilitást veszélyeztető tényező felülírhatja a számítást. Azt viszont elismeri, hogy a gazdaság a gyógyulás jeleit mutatja, ami biztató.

A vállalkozói kedv javulása pozitívan befolyásolhatja az ország hitelezőinek döntését is. Ez meghatározó fontosságú, hisz további kölcsönök nélkül aligha képzelhető el a talpra állás. Az már bizonyos, hogy az IMF szeptemberben vagy októberben folyósítja az Ukrajnának meghatározott hitelkeret újabb részét, viszont az összeg nagysága sem indiferens. A döntés július elején várható. A sajtóban olyan hírek terjednek, melyek szerint a valutaalap a korábban ígért kétmilliárd eurónak csak a felét folyósítja.

Az elemzők a pozitív tények sorában említik az Ukrán Nemzeti Bank feloldotta néhány, korábban elrendelt szigorítását. Ezek egyike, hogy a számlákról egy összegben jóval több hrivnya, illetve valuta vehető fel. 150 ezer hrivnya értékű valuta vásárlásakor pedig semmilyen igazolásra nincs szükség.

Nem osztja a miniszterek, szakemberek optimista véleményét Andrij Reva. A szociálpolitikai tárca vezetője úgy véli, az ukrajnai gazdasági helyzet a közeljövőben tovább fog romlani. Szerinte az ország még nem ért a mélypontra, a zuhanás folytatódik. Reva rámutatott: azzal, hogy a kormány végrehajtja a földgáz árának egységesítését, még további egymillió háztartást hoz nehéz helyzetbe. Ezért nem lehet arra számítani, hogy 2017 májusáig bármiféle javulás állhat be az ország szociális-gazdasági életében.

Július 1-től majd duplájára emelkedik a meleg víz és a távfűtés tarifája. Az energetikai és kommunális szolgáltatásokat felügyelő állami bizottság a döntést objektív gazdasági okokra hivatkozva hozta. Dmitro Vovk, a főhivatal elnöke magyarázatában utalt arra, hogy az intézkedést a lakosság jövedelmének és a kedvezmények rendszerének átfogó vizsgálata után foganatosítja.

Az elemzés részleteit nem tették közzé…

kiszó