Menekülteket szállító vitorlás futott zátonyra Leszbosznál


Több mint félszáz migránst mentettek meg Leszbosznál egy zátonyra futott vitorlás hajóból. Zátonyra futott egy vitorlás hajó csütörtökön az Égei-tengeren lévő Leszbosz szigeténél, a görög parti őrség 57 migránst megmentett és az ugyancsak a fedélzeten tartózkodó két embercsempészt őrizetbe vette.

A Közel-Keletről Törökországon, majd Görögországon keresztül Nyugat- és Észak-Európába tartók száma jelentősen lecsökkent, miután február elején Macedónia, majd azt követően a balkáni útvonal mentén fekvő többi ország is lezárta határát a bevándorlók előtt. A migránsok és menedékkérők számát tovább csökkentette az Európai Unió és Törökország között márciusban megkötött, a menekültválság megoldását célzó alku is.

Az illetékes görög minisztérium közölte, hogy az EU-török alku életbe lépése óta 468 embert küldtek vissza Törökországba. További 1053 embert a 2001-es görög-török kétoldalú megállapodás keretében, míg további 36 török állampolgárt egy másik EU-török egyezmény alapján szállítottak vissza az országba.

mti