Svájc visszavonja az EU-csatlakozási kérelmét


A svájci törvényhozás az ország 24 éve beterjesztett uniós csatlakozási kérelmének hivatalos visszavonásáról döntött szerdán, mindössze egy héttel Nagy-Britannia EU-tagságáról június 23-ára kiírt népszavazás előtt.

A 46 tagú svájci felsőház, az Államok Tanácsa (Ständerat) szerdán 27 szavazattal 13 ellenében és két tartózkodással hozott döntést a kérdésben.

A berni kormány ennek értelmében tájékoztatni fogja az EU-t, hogy Svájc 1992-ben beterjesztett csatlakozási kérelmét tekintsék tárgytalannak, és visszavontnak – közölte Didier Burkhalter külügyminiszter. De hozzátette, hogy Svájc eltökélt folytatni, illetve megújítani a bilaterális együttműködést az unióval.

A svájci törvényhozás alsóháza, a 200 tagú Nemzeti Tanács (Nationalrat) márciusban a nemzeti konzervatív Svájci Néppárt (SVP) indítványára nagy többséggel a csatlakozási kérelem visszavonása mellett döntött.

A svájci csatlakozási kérelem már 1992 decemberében tárgytalanná vált, amikor a svájciak egy népszavazáson leszavazták országuk csatlakozását az Európai Gazdasági Térséghez, amely az EU-tagság előszobájának számít.

A britek június 23-án tartanak népszavazást arról, hogy országuk továbbra is tagja maradjon az EU-nak, vagy lépjen ki.

mti