Szobrot kapott Soós Kálmán


Öt éve annak, hogy tragikus hirtelenséggel elhunyt dr. Soós Kálmán kárpátaljai magyar történész, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola alapító rektora, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungvári Középszintű Szervezetének korábbi elnöke, a sokak által példaképnek tekintett tanár, kutató és politikus.

Egykori barátainak és tisztelőinek kezdeményezésére, születésének 54. évfordulóján, a Rákóczi-főiskola átriumában felavatták mellszobrát, Győrfi Lajos szobrászművész és Varga Imre bronzöntő alkotását. Mint arról a karpataljalap.net beszámol, az avatóünnepséget megelőzően a főiskola Apáczai Csere János Könyvtárának olvasótermében mutatták be Csatáry György Tisza-szabályozás trianoni határkörnyezetben című könyvét, melyet a szerző Soós Kálmán emlékének ajánlott.

Az eseményen a családtagok, rokonok, barátok mellett részt vettek az egykori kollégák, tanítványok, a Kárpátaljára akkreditált magyar diplomáciai képviseletek vezetői és munkatársai, a kárpátaljai magyar társadalmi és politikai élet képviselői. Meleg szavakkal emlékezett a rektorra Bacskai József, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára, Brenzovics László parlamenti képviselő, a KMKSZ elnöke, Bocskor Andrea, az Európai Parlament képviselője, Soós Kálmán egykori tanítványa, Tóth István, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságának osztályvezetője és Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola rektora.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola által állíttatott mellszobrot Bacskai József és Brenzovics László leplezte le. Az alkotást a történelmi egyházak képviseletében Molnár János, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye Bereg-Ugocsai Esperesi Kerületének esperese, beregszászi plébános, Taracközi Ferenc beregszászi református lelkész, valamint az egykori rektor tanítványaként Marosi István görög katolikus parochus áldotta meg – tudatta a KISZÓ.