Az ENSZ-főtitkár Moszkva szerepét méltatta


Ukrajna tiltakozik az ENSZ-főtitkár szavai miatt.

 

Az ENSZ főtitkárának hivatalos képviselője bejelentette, hogy Ban Ki Mun főtitkár nem fog magyarázkodni a bejelentése miatt, miszerint Oroszországnak fontos szerepe van a nemzetközi problémák megoldása terén, hiába elégedetlenkednek Ukrajna képviselői.

„Elég gyakran kritizálják és kommentálják a főtitkár nyilatkozatait. Én felhívnám mindenki figyelmét, hogy olvassák el a felszólalásom teljes szövegét, én nem fogom elemezni és válaszolni a kritikákra” – mondta Stefan Dyuzharrik, a főtitkár hivatalos képviselője. Megjegyezte, hogy Oroszországnak az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként meghatározó szerepe van a „másnemű” nemzetközi problémák megoldásában és hozzáfűzte azt is, hogy a főtitkár nem fog visszakozni a bejelentése miatt.

Korábban Volodimir Jelcsenko, az ENSZ ukrajnai képviselője jelezte felháborodását Ban Ki Mun szavai miatt, aki szerint Oroszországnak fontos szerepet kell játszania, hogy véget vessenek a donbsszi konfliktusban. Ukrajna képviselője szerint a főtitkár szavai arról tanúskodtak, hogy az ENSZ-főtitkár elvesztett minden morális jogot, hogy bármit is nyilatkozzon a donbászi konfliktusról, vagy pedig a Krím-félsziget elcsatolásáról. Jelcsenko azt is bejelentette, hogy levélben fognak tiltakozni az ügy miatt.