Najjem: a minszki egyezmény puskacsövek árnyékában köttetett


A minszki tűzszüneti megállapodás életbe lépése óta, nem volt olyan nap, hogy a kelet-ukrajnai felkelők ne lőtték volna az ukránok állásait, mindeközben a nyugati partnerek Ukrajnát sürgetik, hogy teljesítse a szerződésben vállaltakat – jelentette ki Musztafa Najjem, az ukrán államfőt támogató, Petro Porosenko Blokk (BPP) pártszövetség parlamenti képviselője.

A politikus szerin Ukrajna 1994-ben önként lemondott a nukleáris fegyverzetéről cserébe az amerikaiak és a britek garanciát vállaltak, hogy megvédik az országot. De most, amikor állítólagosan megszállták a területét, a nyugat még elementáris fegyverszállításokkal sem segít.

„Közben a partnereink sürgetve követelik tőlünk a minszki egyezmények végrehajtását. Szeretném megjegyezni, hogy ezt az egyezményt automata fegyverek csöveinek, és a katonáink tömeges meggyilkolásának a veszélye hatására írtuk alá. Lehet, hogy oldalról nézve Minszk egy kompromisszum, de itt az ország belsejében csöppet sem az, de ettől függetlenül erre a hosszú útra léptünk” – mondta Najjem megjegyezve, hogy a testvére most is az első vonalban harcol, így tudja, hogy minden nap tüzet nyitnak az ukrán katonákra.

„Ez az információ nem a médiából van, ez az, amit én biztosan tudok. Nálunk nincs semmiféle tűzszünet. A minszki egyezmény aláírása óta egy napra sem állnak le a területeink támadásával” – mondta a parlamenti képviselő megjegyezve, hogy az elnökre és a parlamentre való egyoldalú nyomásgyakorlással csak destabilizálják a helyzetet.