Nem engedtek be Magyarországra három fekete AIDS-kutatót


Levelet küldött egy felháborodott londoni professzor a 444-nek, amelyben azt tette szóvá, hogy a magyar hatóságok több afrikai kollégáját nem engedték be egy Budapesten rendezett nemzetközi HIV-konferenciára. Az ügyben tiltakozó levelek kerültek kiküldésre a magyar külügyminisztériumhoz, az érintett afrikai országok nagykövetségeinek és az Európai Bizottságnak is.

 

“Teljesen meg vagyunk döbbenve, ilyen még soha nem történt” – írta Kholoud Porter a 444-nek, miután a magyar hatóságok több afrikai kollégáját nem engedték be egy Budapesten rendezett nemzetközi HIV-konferenciára.

Az ügyben Koen Block, az European AIDS Treatment Group (EATG- Európai AIDS Kezelési Csoport) vezetője és Porter, aki az International Workshop for HIV Observational Databases (IWHOD – Nemzetközi HIV Megfigyelési Adatbázis Konferencia) főtitkára levelet írt a magyar külügyminisztériumnak, az érintett afrikai országok nagykövetségeinek és az Európai Bizottságnak is.

Azt szeretnék, hogy a magyar hatóságok tisztázzák, miért nem engedték be ruandai, kenyai és dél-afrikai kollégáikat a tavasszal rendezett budapesti AIDS konferenciára.

Attól féltek, hogy nem utazik vissza a hazájába…

A ruandai orvos-epidemiológus kutató februárban kért vízumot, de azt csak április hatodikán kapta meg későbbi érvényességgel, így nem tudott részt venni az április 7. és 9. között rendezett konferencián.

Egy kenyai kutatónő vízumkérelmére egyáltalán nem reagáltak a magyar hatóságok.

A legsúlyosabb viszont a dél-afrikai orvos-farmakológus esete, aki beadta a vízumkérelmét, a magyar követség kiegészítő információkat kért és kapott a szervezőktől, majd március 31-én azzal az indokkal tagadta meg a vízum kiadását, hogy félő, a kutató a konferencia után nem térne vissza hazájába. Az ő követségre beadott útlevelébe egyébként beütötték a vízumot, majd utólag áthúzták, azt mondja az irat ezután használhatatlan lett.

A szervezők azt mondták, hogy 20. alkalommal rendezik meg a konferenciát, és még sosem fordult elő ilyesmi. Olyan sem, hogy valamelyik, a megbeszélésére érkező kutató az esemény végén nem tért vissza a hazájába.

A konferenciára egyébként 180 embert hívtak meg a legtöbben az EU-ból és az Egyesült Államokból érkeztek, nekik nem volt szükségük magyar vízumra.

Az elutasított kutatók mind fekete bőrűek voltak

Ehhez képest 13 afrikai résztvevő volt, köztük 11 fehér, akik gond nélkül kaptak magyar vízumot és két fekete ugandai, akit szintén beengedtek. A három érintett kutató mind fekete.

A 444.hu úgy tudja, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium (KÜKÜM) kérésére a szervezők igazolták, hogy ők fizetik a meghívottak szállását és ellátását a budapesti tartózkodás alatt.

A portál megkereste a külügyminisztériumot az üggyel kapcsolatban, de egyelőre nem kaptak választ.

David H.-U. Haerry, az EATG tagja így foglalta össze a történteket a 444-nek: “Ez egy kiemelkedően fontos konferencia, a résztvevők mind komoly kutatók egyetemekről, kórházakból. A lehető legbutább dolog, amit egy rendező ország tehet, hogy nem ad beutazási engedélyt azoknak, akiket meghívtak.”.

A KÜKÜM szerint nem teljesültek a vízumkiadás feltételei 

A Külgazdasági és Külügyminisztériumot nem értesítették előre arról, hogy április 7-9 között nemzetközi találkozót rendeznének, és azt sem tudták, hogy az előkészületek alatt bárkinek problémája lett volna a vízumbeszerzéssel – tolmácsolta a KÜKÜM közleményét a Hvg.hu.

A KÜKÜM a sajtón keresztül eljuttatott panaszlevélből értesült arról, hogy három meghívott nem, vagy nem megfelelő érvényességgel kapott vízumot. A vízumkiadásnak szigorú szabályai vannak, ezt a külképviseletek intézik.

A KÜKÜM nem kapott “normális választ”

Az ügyben eljáró konzulok tájékoztatása szerint megkérdezték a szervezőket és az ügyfeleket a program részleteiről és a szállásfoglalásról, de ezekre nem kaptak normális választ, illetve megfelelő igazolást, ezért a vízumkiadás feltételei nem teljesültek.

“A kenyai kérelmező a vízumeljárás során magát nem mint kutató, hanem mint egy civilszervezet aktivistája azonosította, a konferenciára nem kapott meghívást, hanem arra saját kezdeményezésként regisztrált. A dél-afrikai szakember esetben a meghívó szervezet a többszöri hiánypótlási kérelem ellenére sem nyújtotta be a megfelelő támogató dokumentumokat, majd amikor többszöri kérés után a szükséges dokumentumok megérkeztek, a kiállítás napján a szállást nyújtó szállásadóhely jelezte, hogy a kérdéses személy nem szerepel a hotel foglalási listáján” – áll a tárca közleményében.

A ruandai szakember vízumát a belga külképviselet intézte, de esetében sem teljesültek a feltételek. Az elutasító döntés ellen egyébként lehet fellebbezni – írta a Hvg.hu.

(444.hu, hvg.hu)