Obama szerint tenni kell valamit


A tömegmészárlások folytatódni fognak, ha az Egyesült Államok nem tesz a fegyveres erőszak ellen és a belföldi terrorizmus megfékezéséért – jelentette ki az amerikai elnök, aki Orlandóba, a 49 halálos áldozatot követelő tömegmészárlás helyszínére látogatott.

 

“Ha nem cselekszünk, több ehhez hasonló mészárlást fogunk látni, mert döntésünkkel megengedjük, hogy ezek megtörténjenek” – szögezte le Barack Obama, aki az Egyesült Államok történetének eddigi legvéresebb lövöldözésének áldozatul esettek családtagjaival találkozott Orlandóban.

Hangsúlyozta, örömmel vette tudomásul, hogy az amerikai szenátus szavazást kezdeményezett arról, hogy megakadályozzák a terrorgyanús kötődésekkel rendelkezők fegyvervásárlását. Obama elnök és Joe Biden alelnök 49 szál fehér rózsából font koszorúkkal rótta le kegyeletét a tömegmészárlás áldozatainak emlékére kialakított, rögtönzött emlékműnél. Az elnök egyben arról biztosította a tömegmészárlás áldozatainak családtagjait és a túlélőket, hogy további lépéseket tesz a fegyveres erőszak megállítására.

A mi politikánk túlságosan is lehetővé tette, hogy terroristák, vagy akár csak zavart emberek is, könnyedén fegyvert vásárolhassanak, sőt, ezt törvényesen tehetik meg” – fogalmazott az elnök. Hozzátette: megölelte a gyászolókat akik azt kérdezték tőle, miért ismétlődhet ez meg újra és újra. “Megígértem, hogy további lépéseket teszünk az öldöklés megállítására” – mondta az elnök. Hangsúlyozta, hogy azoknak, akik ellenzik a fegyvervásárlás és -viselés szigorítását, találkozniuk kellene az orlandói merénylet áldozatainak hozzátartozóival.