Porosenko üdvözölte az Oroszország elleni szankciók meghosszabbítását


Petro Porosenko, Ukrajna elnöke üdvözölte az EU döntését az Oroszország elleni szankciók meghosszabbításáról. „Folytatjuk küzdelmünket mindaddig, amíg Oroszország el nem engedi az ukrán Krímet és az ukrán Donyec-medencét” – írta az elnök. Közben az ukrán külügyminiszter sérelmezte, hogy a Krímből Oroszországba szállítanak át ukrán politikai foglyokat.

Petro Porosenko ukrán elnök üdvözölte pénteken, hogy az Európai Unió egy évvel meghosszabbította az Oroszország ellen a Krím félsziget elcsatolása miatt hozott szankcióit. Az államfő Facebook-üzenetében aláhúzta: folytatja erőfeszítéseit annak érdekében, hogy az EU vezetői hasonló határozatot hozzanak a „Donyec-medence megszállása miatt” Oroszországgal szemben hozott büntetőintézkedéseiket illetően is. „Folytatjuk küzdelmünket mindaddig, amíg Oroszország el nem engedi az ukrán Krímet és az ukrán Donyec-medencét” – hangoztatta Porosenko.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy jelenleg 12 ukrán politikai bebörtönzött van Oroszország területén, 16 a Krím félszigeten, és még sokan mások a Donyec-medence felkelők által ellenőrzött területein. A kijevi diplomácia vezetője elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Krímből Oroszországba szállítanak át ukrán politikai foglyokat „azt a benyomást keltve, mintha a félsziget az Oroszországi Föderáció része lenne”.

„A civilizált világ összes politikusának mindenfajta megbeszélését Oroszország képviselőivel a Krím megszállásának kérdésével kell kezdenie, és azzal, mi folyik a Donyec-medencében” – szögezte le Klimkin. Hozzátette, hogy egyesíteniük kell erőfeszítéseiket az ukrán politikai bebörtönzöttek kiszabadítása érdekében.

mti