Ráerőltetik az ukrán zenéket a hallgatókra


Az ukrán parlament törvényt fogadott el, melynek értelmében az elkövetkezendőkben az ukrajnai rádióadókon sugárzott zeneszámok minimum harmincöt százaléka ukrán nyelvű kell hogy legyen – adta hírül az Ukrainszka Pravda.

Első olvasatban 268 képviselő szavazott igennel. A törvénytervezet azt is konkretizálja, hogy 7 és 14 óra illetve 15 és 22 óra közötti adásidőre vonatkozik a szabályozás. Azok az adók, amelyek az Európai Unió hivatalos nyelvein szóló számokat játszanak (min. 60%) a fent említett időtartamban, azoknak legalább a zeneszámok 25 százalékának kell ukránnak lennie. A dalok mellett a rádióműsorok legalább 60 százalékát ukrán nyelven kell vezetni.

A lejárt frekvenciaengedélyek meghosszabbításánál és kiadásánál azokat a rádióállomásokat fogják előnyben részesíteni, akik betartják a szabályozást sőt az előírtaknál is több ukrán nyelvű zenét játszanak és műsort készítenek. Az új szabályozást három ütemben vezetik be. Az első évben 25, a másodikban 30, a harmadikban pedig a zeneszámok minimum 35 százaléka ukrán nyelvű kell hogy legyen.