Súlyos vádak


Az SZBU vádja szerint az ATO-hadműveleti parancsnok-helyettese hazaáruló.

 

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) felderítői szolgálatának sajtóosztálya bejelentette, hogy a kelet-ukrajnai hadműveleti akció (ATO) parancsnokságának egyik helyettese az orosz titkosszolgálatok ügynöke volt. Jelenleg tart a nyomozás, ezért a nevét nem hozták nyilvánosságra.

„Az orosz szolgálatoknak 13 ügynöke állhatott munkaviszonyban az ukrán hatóságoknál: az ATO-parancsnokság vezetőjének helyettese, a Nemzeti Gárda alezredese, a hadsereg személyzeti osztályának munkatársa, a hadsereg katonái és mások. Különböző megye lakosairól is szó van, akik kapcsolatban álltak Oroszország titkosszolgálataival és bizalmas információkat szolgáltattak ki nekik” – nyilatkozták az SZBU-nál.

22 embert már elítéltek hasonló vádak miatt. Volt köztük egy orosz állampolgár is, akik ukrán állampolgárokat szervezett be. Őt kémkedés és verbuválás vádjával kilenc év börtönre ítélték. „Az utóbbi évben 30 terrorista csoportot likvidáltunk, akik együttműködve az orosz titkosszolgálatokkal szabotőr merényletekre készültek Ukrajna békés régióiban is” – áll az SZBU kommünikéjében.