Marseille magyar lett!


Marseille magyar lett – ezzel az egyszerű, de nagyszerű címmel indítja élménybeszámolóját a Heti Válasz újságírója.

Nagy László Nándor franciaországi futball kommentárjában megállapítja, hogy Európa útjai megteltek. Ez a gondolat fogalmazódott meg benne, amint az olaszországi autópályán a kamionok végeláthatatlan sorát előzgetve haladtak céljuk, Marseille felé. Ahol ma kora este ismét pályára lép az első meccsén fantasztikusan nagy győzelmet arató magyar futball-válogatott. Nézzük tovább a valasz.hu oldalon olvasható élménybeszámolót:

„Európa útjai megteltek – ez a gondolat fogalmazódott meg bennünk, amikor este, immár Franciaországban félórás araszolással lehetett csak megközelíteni az egyik autópálya fizető kaput. Öröm az ürömben, hogy az út a nizzai stadion mellett haladt el, így az embernek volt módja belekóstolni abba a hangulatba, ami rá vár ma este. A legszürreálisabb talán az volt, amikor egy spanyol rendszámú kocsiból félig kilógó félmeztelen emberek török zászlót lengettek – hja vendégmunkás-világ. De ugyanakkor a legteljesebb (sport)barátság.

Előtte még egy olasz tengerparti városban – metsző hideg szél és a 18 fok ellenére – a helyiekkel és a nyaralókkal együtt kivetítőn néztük az olasz-svédet. Hát, nem győztek meg, hogy ők a legfanatikusabbak… Mondjuk a meccs is a felejthető kategóriába tartozik. Az ugyanakkor megsüvegelendő, hogy a döntetlen-királyok mostanság egyértelműen a győzelemre törnek.

Európa útjai megteltek – magyarokkal. Ez a gondolat fogalmazódott meg bennünk amint az autópályán a rengetek, egy helyre igyekvő magyar autót láttuk. Minden parkolóban magyar hang hallatszott, a kutasok most magyar bankkártyákkal ismerkedtek.

A szállodában döntő fölényben vagyunk. Néhány francia nyugdíjas mellett komplett magyar csoportok mozognak. Az ellenoldalt tegnap este még csak három izlandi jelentette, de most erősítés érkezett: reggel megjött egy másik, öttagú család. A „legfélelmetesebb” viking az a tejfelszőke óriás, aki mindenki figyelmét megragadta a recepción – na ja, talán 2 éves, de már izlandi egyenkékben tanulta a magabiztos járást…

Nem lennénk szomorúak, ha ma este a magyarok tudásától a szülei is csak ilyen kábán tudnának mozogni.

Hajrá magyarok!”