Az EU-ban maradás a briteknek és Európának is érdeke


Két kanadai napilap is arra ösztönözte szombati számában az Egyesült Királyságot, hogy maradjon az Európai Unióban, hiszen szerintük ez a briteknek és Európának egyaránt érdeke.

Az integrációs szervezetben való bennmaradással kapcsolatos népszavazás előtt kevesebb mint egy héttel a tekintélyes The Globe and Mail vezércikkében leszögezi: Nagy-Britanniának jobb lesz az EU-n belül mint azon kívül. Úgy véli, a szigetországnak sikerült eddig is rendkívül kedvező helyet kialakítania a szervezeten belül. A lap olyan étteremhez hasonlítja az EU-t, amelyben rögzített árak vannak, Londonnak mégis sikerült elérnie, hogy (a menün kívül) több alkalommal is á la carte rendelhessen.

A The Globe and Mail úgy látja: Brexit esetén Nagy-Britannia “szigorú büntetésre” számíthat, mivel az EU így akarja majd elkerülni, hogy más tagországok is kövessék a britek példáját. “Június 23-án gondoljatok saját érdekeitekre és országotok stabilitására” – hívja fel a brit szavazók figyelmét a lap, amely szerint ezeket az érdekeket jobban lehet védeni az unión belül.

Egy másik kanadai lap, a Toronto Star azt írta: az Egyesült Királyságnak benn kell maradnia az EU-ban, mert annak falai között sokkal jobban lehet orvosolni bármit, amit a szervezeten kívül lehetetlen lenne. “A referendum teljesen hiábavaló, jelentős károkat okoz majd Nagy-Britanniának és Európa egészének” – olvasható a lapban.

MTI