Az iraki hadsereg kiszorítja Fallúdzsából az Iszlám Állam harcosait


A bagdadi kormányerők ellenőrzik Fallúdzsa 80 százalékát, és folytatják hadműveleteiket a terrorcsoport ellen.

Az iraki hadsereg elfoglalta a legnagyobb fallúdzsai kórházat. Az iraki különleges erők pénteken már kitűzhették a nemzeti lobogót a Fallúdzsa központjában lévő kormányzati épületekre. Előzőleg pedig a déli városrészt szabadították fel – ennek köszönhetően több mint 30 ezer civil lakos tudott elmenekülni. Félő viszont, Fallúdzsa központjában még mindig tízezrek lehetnek. A hadsereg katonái óvatosan közelítették meg az épületet, mert attól tartottak, hogy az ISIS élő pajzsként használhatják a betegeket. Szombaton azonban nem találtak betegeket a kórházban.

Haider al-Obeidi dandártábornok, a hadsereg egyik parancsnoka szerint folytatódnak a harcok a város egyes negyedeiben, s ott az amerikai és iraki harci gépek mérnek csapásokat az Iszlám Állam orvlövészeire és katonai állásaira. A rendőrök a város visszafoglalt részében felszedik az otthagyott robbanószereket, telepített aknákat. A tábornok szerint a hadsereg a város területének 80 százalékát ellenőrzi, és most a két északi külváros, Surta és Golán felé próbál haladni.

A Bagdadtól alig 50 kilométerre nyugatra található várost 2014-ben foglalták el a dzsihadisták. Az iraki hadsereg májusban indított offenzívát a város visszaszerzésére, amit a nemzetközi koalíció és az iraki hadsereg légiereje folyamatosan támogatott.

mti