Félhavi minimálbért költenek naponta a Magyarországra érkező ukrán turisták


Budapest az egyik legnépszerűbb úti cél az európai városok között, ahova több millió turista látogat el évente. A válság eleji visszaesés óta évről-évre egyre többen érkeznek, aminek nyomát a belvárosban sétálva saját szemmel is láthatjuk. Hogy kik ők, honnan jönnek és mennyi pénzt költenek átlagosan? – ennek járt utána a Portfolio.

Magyarország számos természeti és kulturális látnivalót biztosít az ide érkező turisták számára. A Balaton, a különböző gyógyfürdők és a történelmi városok mind vonzó turisztikai célpontok. Az úti célok közül azonban a turisták számát tekintve egyértelműen Budapest a listavezető. Ide érkezik a külföldi turisták mintegy 70%-a, messze megelőzve a Balatont és a legnépszerűbb fürdővárosokat.

A statisztikákból jól látszik, hogy 2012 és 2015 között több mint 20%-kal nőtt a külföldi turisták által Magyarországon töltött napok száma. 2016 első negyedévét is beleszámolva pedig azt látjuk, hogy 4 év alatt mintegy 40%-kal több turista érkezik hozzánk. Ennek jelentős része ugyan egynapos utazás, de a vendégéjszakák számában is hasonló ütemű bővülés látható. Főként a diszkont légitársaságok fokozatos terjedésének köszönhetően folyamatosan nő a 2-3 napot itt töltők száma. Az elmúlt 5-6 évben bekövetkezett – sokszor évente 10% feletti – bővülésnek köszönhetően a turisták számának növekedésében szinte az összes európai országot magunk mögött hagyjuk. A területi eloszlásban azonban már nem egyformán részesedik az ország. Míg a legnagyobb növekedés egyértelműen a fővárosra tehető, addig a Balatonnál inkább stagnálás mutatkozik a turisták számának változásában.

Az, hogy ki mennyit költ az itt tartózkodása alatt nagyban függ attól, hogy melyik országból érkezik. Nem meglepő, hogy a magasabb jövedelmű országok vendégei többnyire bőkezűbbek a szegényebbeknél, de itt is vannak kivételek. A lista élén álló ukránok és oroszok esetében például az országuk gazdasági helyzete nem indokolja, hogy turistaként ők költsék a legtöbbet. Valószínűbb azonban, hogy akik közülük Magyarországra jönnek üdülni, a tehetősebb társadalmi rétegből kerülnek ki, ami a nyaralás során is megmutatkozik. Így fordulhat elő, hogy az átlag ukrán 36 ezer, míg az átlag orosz 31 ezer forintot költ el naponta itt tartózkodása alatt. Nem véletlenül látunk a gyógyfürdők környékén több helyen is orosz nyelvű feliratot az üzletekben. Az orosz turisták száma ugyan csökkent az elmúlt években, de úgy tűnik, aki mégis idelátogat továbbra is sokat költ.

Félhavi minimálbért költenek naponta a hazánkba érkező ukrán turisták

Átlag felett költenek még a tengerentúlról érkezők is, a lista harmadik és negyedik helyét Ausztrália és az Amerikai Egyesült Államok turistái foglalják el. Őket követik Észak- és Nyugat-Európa turistái, azonban itt is látunk kivételeket. Míg Németország az egyik legmagasabb jövedelmű ország Európában és Olaszország sincs sokkal lemaradva tőle, az ide érkező német és olasz vendégek költéseiben mindez nem látszik. Mindkét nemzet látogatóinál többet költenek például a csehek. A lista végén azonban ismét a papírforma érvényesül, a két sereghajtó Szerbia és Bulgária turistái fejenként mindössze 4-6 ezer forintot költenek el naponta.