Orosz katonai bázis lehet Vajdaságban


A Nagybecskerek melletti écskai repülőtéren lehet a második orosz bázis Szerbiában – írja szerb médiainformációkra hivatkozva a Magyar Nemzet.

Persze a szerb kormány jól tudja, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok egyáltalán nem nézi jó szemmel az ötletet. A tervek szerint az écskai reptéren a szerb–orosz humanitárius központ kiszolgálására hoznának létre egy kiképzőközpontot, vagyis egy edzőpályát – írja a szerb Blic, ami mai számában arról is beszámolt, Moszkva kész arra, hogy jelentős pénzügyi forrásokat különítsen el erre a célra.

A szerb kormány azonban meglehetősen óvatosan bánik a második orosz bázis kérdésével, hiszen már a nisi bázis is tüske volt Brüsszel és Washington szemében. A Blic forrásai szerint ezért keresik a módját annak, hogy mindebből úgy jöjjenek ki, hogy ne veszélyeztessék az európai integrációt, de ne is tegyék tönkre az Oroszországgal ápolt kapcsolatokat.

„Az Európai Unió és Amerika semmiképpen nem fog jó szemmel nézni a lehetséges második szerbiai orosz bázisra, a nisitől sem voltak elragadtatva”

– fogalmazott a lapnak egy forrás a szerb kormányból.

Amennyiben úgy döntenek, hogy megépítik az új központot, az megnehezítheti az európai integrációt, különösen a 31. fejezetet illetően lehetnek problémák, amely a biztonsági kérdésekhez kapcsolódik.