Törökország nem bánta meg az orosz gép lelövését


Tavaly november végén az orosz légierő Szu-24-es vadászbombázóját lőtték le török harci gépek a török-szíriai határnál. A vadászbombázó pilótája és navigátora katapultált, Oleg Peskov ereszkedés közben megölték, utóbbit sikerült kimenteni. Az incidenst követően a két ország viszonya megromlott.

Oroszország szankciókat vezetett be a törökök ellen. Törökország a mai napig nem kért bocsánatot Oroszországtól arra hivatkozva, hogy jogosan jártak el a török légteret megsértő repülőgéppel. Törökország gazdasági minisztere egy ezzel kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta nem sajnálnak semmit.

„Nem érzünk megbánást, de szomorúak vagyunk. Ugyanígy kellene érezni az oroszoknak is”

mondta a miniszter a Hürriyet Daily News oldalnak. Úgy gondolja, hogy a két ország közötti probléma megoldása az lenne, ha minél hamarabb helyreállítanák a kapcsolatot, mert a további konfliktus csak negatív következményeket hozhat a két országnak. Ankara az utóbbi időben többször is említette, hogy szeretnék helyreállítani az orosz kapcsolatot, de Moszkva erre nem hajlandó, amíg a törökök nem adnak magyarázatot és nem kérnek bocsánatot.

Erdogan elnök a napokban olyan bejelentést is tett, hogy nem érti Moszkva, hogy áldozhatja fel a két ország közötti kapcsolatot a pilóta hibája miatt. Az orosz Külügyminisztérium képviselője, Maria Zaharova szerint az incidensben csakis a török pilóta hibázhatott.