Visszatért 186 nap után három űrhajós, itt vannak róluk az első fotók


Biztonságban földet ért szombaton a kazahsztáni sztyeppén a Nemzetközi Űrállomás személyzetének három hazatérő űrhajósa. Egy amerikai, egy brit és egy orosz asztronauta jött vissza a Földre.

Tim Kopra, a NASA asztronautája, Tim Peake, az Európai Űrügynökség brit űrhajósa és Jurij Malencsenko, az orosz Roszkoszmosz ügynökség kozmonautája 186 napot töltött az űrben 2015. decemberi startjuk óta. A csapat ezalatt biológiai, biotechnológiai, fizikai és földtani kísérletek százait végezte el.

A Moszkva melletti orosz repülésirányító központ szerint a Szojuz TMA-19M jelzésű űrhajó visszatérő utaskabinja a terveknek megfelelően, közép-európai idő szerint 11 óra 15-kor ért földet Kazahsztánban, Zsezkazgan településtől körülbelül 148 kilométerre délkeletre.

A levegőben az űrhajósok fogadására küldött személyzet helikopterei köröztek, miközben az űreszköz az utolsó szakaszon hatalmas narancs és fehér színű ejtőernyőjével aláereszkedett.

A Nemzetközi Űrállomásra a tervek szerint július 7-én érkezik egy következő háromfős váltás. Addig Jeff Williams amerikai űrhajós és két orosz társa, Alekszej Ovcsinyin és Oleg Szkripocska hármasban üzemelteti a Föld felett körülbelül 400 kilométeres magasságban keringő űrállomást.

mti