„A minszki megállapodás végrehajtása a magyarság szempontjából is fontos”


A minszki megállapodás végrehajtása a kárpátaljai magyarság számára fontos, Ukrajna szuverenitása szempontjából pedig kulcsfontosságú. Mindezt Magyarország a messzemenőkig támogatja – hangsúlyozta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

A politikus az Európa Tanács (ET) öt napos parlamenti közgyűlésének első napján az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában elmondta: a minszki megállapodás fontos része a decentralizáció igénye Ukrajnával szemben, amelyre a kárpátaljai magyarság is számít, hiszen ebben a keretben tudja az alapvető emberi és kisebbségi jogait érvényesíteni.

Ezért is kiemelt jelentőségű, hogy Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője látogatást tesz az Európa Tanácsban, részt vesz a parlamenti közgyűlés vitáin és felszólal a néppárti frakció ülésén – tájékoztatott Németh Zsolt, majd hozzátette: az Európa Tanács komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy az Oroszországban bebörtönzött és a kelet-ukrajnai harcokban való részvételéért 22 év börtönbüntetésre ítélt egykori pilótanő, Nagyija Szavcsenko ukrán képviselő májusban kiszabadulhasson. Szavcsenko most szintén részt vesz és felszólal a tanács közgyűlésén. A minszki megállapodás előírja minden fogoly és bebörtönzött szabadon bocsátását.

Németh Zsolt kiemelte: a közgyűlés fontosnak tartja, hogy a szeptemberben tartandó orosz parlamenti választásokon biztosítsák az Európa Tanács ellenőrzésének lehetőségét is. Arra hívta fel a figyelmet:

ameddig erre nem kerül sor, addig nem lehet az Európa Tanács parlamenti közgyűlése és Oroszország közötti kapcsolatokat újraindítani.

Arra emlékeztetett: a közgyűlést aggodalommal tölti el, hogy a grúziai parlamenti választásokat megelőzően megnövekedett a szervezett erőszak. A tanács elvárja a helyi hatóságoktól, hogy biztosítsák a szabad választások feltételeit.

A migráció vonatkozásában Németh Zsolt elmondta: örvendetes, hogy az Európa Tanács is hozzájárul a migrációs hullám megfékezéséhez. A migráció csökkenéséhez a megállapodásokban foglalt kötelezettségek betartására van szükség, de arra is, hogy

„az Európai Bizottság ne terjeszkedjen túl saját hatáskörén és ne zsarolja meg a tagállamokat indokolatlan javaslatokkal.”

mti