Hat halottja van a mexikói tanártüntetésnek


Hat tüntető meghalt és több mint százan megsebesültek Mexikó déli részén, a kormány oktatásügyi reformja ellen tiltakozó tanárok és a rendőrség vasárnapi összecsapásában – közölték a helyi hatóságok.

A tanári szakszervezet által mozgósított tüntetők az ellen tiltakoztak az Oaxaca szövetségi államban lévő Nochixtlán város mellett, hogy a reform részeként a kormány kötelezővé teszi a tanárok értékelését, valamint hogy egy hete őrizetbe vették Rubén Núnezt, a CNTE szakszervezet vezetőjét egyebek között pénzmosás és korrupció gyanújával.

Válaszul a tiltakozók egy csoportja lezárt egy országutat a fővárostól, Mexikóvárostól 260 kilométerrel délre található Nochixtlán mellett, a CNTE pedig a kormány elleni lázadásra szólított fel.

A mexikói hatóságok közlése szerint a tüntetés azután torkollt erőszakba, hogy a rendőrség megpróbálta visszafoglalni az országutat a napok óta ott táborozó tüntetőktől. A tiltakozók válaszul kövekkel, botokkal és Molotov-koktélokkal támadtak a rohamrendőrökre.

Gabino Cué oaxacai kormányzó vasárnap helyi idő szerint késő esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a korábban közölt négyről hatra nőtt a halálos áldozatok száma, akik többnyire fiatalok voltak, és csupán kettejüknek volt köze a szakszervezethez. Az összecsapásokban ezenkívül megsebesült 53 civil, 41 szövetségi és 14 állami rendőr. A korábbi hírek még arról szóltak, hogy egy rendőr is van a halottak között.

EPA/QUADRATIN
EPA/QUADRATIN

 

Az AP amerikai hírügynökség tudósítója szerint a rendőrök tüzet nyitottak a tüntetőkre, hogy megpróbálják feloszlatni a tömeget.

Enrique Galindo, a mexikói szövetségi rendőrség vezetője viszont azt mondta, hogy a legtöbb erőszakcselekményt a tanári szakszervezethez nem köthető álarcosok követték el. A rendőrség őrizetbe vett 21 embert.

A Reuters brit hírügynökség rámutatott, hogy a szövetségi rendőrség közleménye szerint a hatóságok a Pemex állami olajvállalat 120 teherautóját kísérték a közeli Salina Cruz városban lévő finomítóból. Az olajvállalat pénteken közölte, hogy ha az országutat továbbra is lezárva tartják, ideiglenesen fel kell függesztenie a Salina Cruz-i termelést.

Az El Universal című mexikói újság jelentése szerint nagyjából 500 szövetségi rendőrt vezényeltek a blokád felszámolására.

mti