Hatalmas bozóttűz Kaliforniában


Az állam déli részén szerdán csaptak fel a lángok. A tűzoltóknak az érintett területek felén sikerült megfékezniük a tüzet, de az időjárás nem segíti a munkájukat.

Egyre terjed a bozóttűz az Egyesült Államokban, Kalifornia déli részén, ahol szombat estig több mint háromezer hektárt perzseltek már fel a lángok, és több százan kényszerültek elhagyni otthonaikat a szerda este kezdődő tűz miatt. A helyzetet nehezíti, hogy a kiszáradt földön az erős szél miatt
tűztornádók jöttek létre.

Itt az ideje összeszedni a családot, a kisállatokat és a fontos iratokat, hogy ha kell, gyorsan el tudjanak indulni

– üzente a helyieknek a Santa Barbara-i sheriff hivatala. A tüzet 1200 tűzoltó próbálja eloltani. Becslésük szerint a lángokban álló területek mintegy 45 százalékán sikerült megfékezniük a tüzet, és a naplementekor a partvidék kanyonjain rendszeresen végigsöprő szél sem támadt fel. Keddig azonban erős széllökésekre is számítani kell, amelyek ismét felkorbácsolhatják a lángokat.

Új-Mexikóban hétszáz tűzoltó küzd, hogy megfékezzék a tüzet, amely több mint hétezer hektárt tarolt le négy nap alatt. Az állam kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett, hogy több erőforrást lehessen mozgósítani a tűzoltás érdekében.

Az amerikai meteorológiai szolgálat Dél-Kalifornia, Dél-Nevada és Arizona egy részére vörös riasztást adott ki olyan időjárási körülmények miatt, amelyek bozóttüzet okozhatnak. Új-Mexikó, Texas és Oklahoma jelentős részén pedig rekkenő hőség várható.

mti