Kelet-Európát is elsodorhatja a Brexit


Luxemburg nem marasztalná a briteket, de London kilépése megerősítheti az integráció ellenzőit.

Nem kizárt, hogy dominóhatást vált ki, ha a britek úgy döntenek, hogy elhagyják az Európai Uniót – mondta Jean Asselborn. A luxemburgi külügyminiszter szerint a britek kilépése megerősítheti az európai integráció ellenzőit Kelet-Európában. A szociáldemokrata politikus elképzelhetőnek tartja, hogy hallgatólagos megállapodás jött létre az egy pártcsaládhoz tartozó David Cameron és Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt vezetője között.

Asselborn szerint Cameron „történelmi hibát” követett el azzal, hogy népszavazást kezdeményezett az uniós tagságról. Azt a problémát, hogy a britek jelentős részének ellenérzései vannak az EU-val szemben, nem fogja megoldani az sem, ha egy szűk többség a bennmaradásra szavaz.

Az európai integrációt, „békeprojektet” akkor is folytatni kell, ha a britek kilépnek – mondta Asselborn, aki szerint ha a britek a kilépésre szavaznak, szó sem lehet újabb tárgyalásokról, hogy mégis bent maradjanak.

„Az újratárgyalás nem opció, ha másért nem, hát azért, mert tiszteletben kell tartani a demokratikus döntést. Ha a britek a Brexitre szavaznak, akkor a Brexit be fog következni”

– mondta Asselborn.

mti