Keskeny Ernő: Kárpátalján nincs szeparatizmus


Terjedelmes interjút adott a Glavkom híroldalnak a kijevi magyar nagykövet. Keskeny Ernő ebben határozottan leszögezte: nem szabad párhuzamot vonni a Donbász és Kárpátalja között. Nyomatékosította azt is, hogy a magyar állampolgárság könnyített megszerzése nem Ukrajna ellen irányul.

A nagyköveti interjú egyes részleteit a mukachevo.net regionális híroldal is átvette, azokra a kijelentéseire koncentrálva, ami Kárpátaljával kapcsolatos. Magyarország ukrajnai nagykövete leszögezte, hogy

az nem magyar probléma, hogy sok kárpátaljai lakosnak van magyar útlevele.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ez nem csupán kárpátaljai jelenség. Emlékeztetett, hogy az ország más régióban, Kijevben és Kelet-Ukrajnában is nagyon sok kettős állampolgár él. Sőt, vezető politikusoknak, oligarcháknak is ott lapul a zsebében már ország úti okmánya.

Arra is kitért, hogy az egyszerűsített honosítás a világon élő összes magyarra vonatkozik, úgyhogy az távolról sem Ukrajna ellen irányul. Aki pedig ennek az ellenkezőjét állítja, az szándékosan provokál és igyekszik ellentéteket, feszültséget szítani.

Határozottan ellenezte, hogy bárki is párhuzamot akarjon kitalálni Donbász és Kárpátalja között. Kijelentette: Kárpátalján nem létezik a szeparatizmus veszélye. Akik pedig ezt sugallják, szándékosan teszik és ártani akarnak.

Keskeny Ernő sokadszorra is leszögezte:

Budapest partnerként tekint Kijevre és támogatja eurointegrációs erőfeszítéseit.

Emlékeztetett, Magyarország az első között ismerte el Ukrajna függetlenségét és elsőként nyitott külképviseletet az országban. Úgy ítélte meg, az elmúlt időszakban sokat javultak a kétoldalú kapcsolatok, s az ellentétek keresése helyett inkább ezt az utat kell követni.

Szemencsenkónak fáj a Kárpátalján élők támogatása

Szemen Szemencsenko parlamenti képviselő Kárpátaljáról írt bejegyzést a Facebook oldalán. A meglehetősen hosszúra sikeredett posztját megyénk lenyűgöző szépségével kezdi, és azt egy kis Svájcnak nevezi. Folytatva mondanivalóját, aggodalmát fejezi ki a megye sorsa iránt. Az a baja, hogy a szomszédos Magyarország jelentős támogatásban részesíti a vidéket.