Szemencsenkónak fáj a Kárpátalján élők támogatása


Szemen Szemencsenko a Szamopomiscs parlamenti képviselője, a Donbasz önkéntes zászlóalj parancsnoka Kárpátaljáról írt bejegyzést a Facebook oldalán. A meglehetősen hosszúra sikeredett posztját megyénk lenyűgöző szépségével kezdi, és azt egy kis Svájcnak nevezi.

Folytatva mondanivalóját, aggodalmát fejezi ki a megye sorsa iránt. Az a baja, hogy a szomszédos Magyarország jelentős támogatásban részesíti a vidéket. Az meg eszébe sem jut, hogy enélkül sok kárpátaljai család a tönk szélére sodródna, hiszen Kijevtől sok mindent lehet remélni, csak éppen támogatást nem…

Az elmúlt két évben folyamatosak az olyan provokatív kirohanások, hogy a magyarországi támogatásokat úgy próbálják beállítani egyes ukrán nacionalista politikusok, mintha azokat Oroszország adná és a Donbásszal igyekeznek vészjósló párhuzamot vonni.
Így tett most Szemencsenko is.

„Mi lesz Ukrajnával néhány év múlva? Milyen veszély fenyegeti a nemzetbiztonságot, amelyek láthatóak vagy még rejtettek, de holnap akár meg is rázhatja az egész államot”

– írja Szemencsenko.

„Magyarország kormánya kidolgozott egy programot az üzleti vállalkozások stimulálására ezeken a területeken. Egyértelmű, hogy a sajátjai számára szánja a 150 millió eurót. És mit ad Ukrajna?” – írta a politikus. Leírja a számunkra természetes, de a belső ukrajnai lakosság számára érthetetlen dolgot, hogy a hatósági épületeken az ukrán mellett magyar zászló is lobog.

„Minden egyes adminisztratív egységben önvédelmi egységek vannak. Fegyvertartási engedélyt is kaptak. A parancsnokokat Magyarországon képezték ki. Ugyanonnan van a pénzügyi támogatás is. Amikor a magyar nagykövet a megyébe érkezik, rögtön két dologról érdeklődik, mégpedig a kultúráról, illetve az oktatásról és természetesen nem az ukránról”

– írta a politikus megjegyezve, hogy több kárpátaljai iskolában nem ukrán szemszögből figyelnek a világi eseményekre. Folytatva provokatív szövegét még, az állítólagos Szent István légióról is ír, amiről azt írja, hogy egykori kárpátaljai lakosokból áll és DNR oldalán harcol az ukrán hadsereg ellen.

Kiemeli a megyében lévő nacionalista szervezeteket, különösképp a Karpatszka Szicset, amely több ukrajnai nacionalista szervezettel épített ki együttműködést.

„Ukrajna több megyéjének hazafias szervezete Volinytól Luganszkig készen áll arra, hogy bármely pillanatban ide érkezzen és támogassa a Karpatszka Szicset hazafias akcióiban, a korrupció és szeparatizmus ellen”

– írta Szemencsenko. „Dicsőség Ukrajnának” – zárja a hazugságoktól hemzsegő és uszító írását a nacionalista politikus.