Ellentámadást indított az Iszlám Állam


Ellentámadást indított az Iszlám Állam (IÁ) a kezén lévő észak-szíriai Manbídzs várost körbevevő és az elfoglalását célzó, amerikai támogatású Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ellen, jelentős veszteségeket okozva a kurd-arab milíciának – jelentette hétfőn az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szíriai emigráns civil szervezet.

Az OSDH szerint az IÁ három, Mabídzstól délre fekvő falut foglalt vissza az SDF-től, a kurd-arab erők legalább 28 harcosa halt meg a meglepetésszerű ellentámadásban.

Az Egyesült Államok légierejének és különleges erőinek támogatásával bíró SDF három hete zárta szinte teljesen körbe Manbídzs városát, megfigyelők arra számítottak, hogy hamarosan behatolnak a városba.

Sarfan Darvis, a hadműveleteket irányító katonai tanács vezetője közölte: sikerült visszaverni az IÁ támadását, sok dzsihadistát öltek meg, az SDF pedig megtartotta állásait a város körül. Hozzátette, a Manbídzs elleni támadás várat még magára, az egész várost aláaknázták a dzsihadisták.

Az offenzíva az IÁ utolsó hídfőállásának felszámolását célozza a török-szíriai határon, ugyanakkor valamelyest lelassult a városban rekedt, illetve az onnan menekülő több ezer civil miatt.

Az SDF mintegy 2 kilométerre volt már szombaton a város központjától, de a dzsihadisták ellentámadása miatt meghátrálni kényszerült.

mti

Orosz vezérkari főnök: Moszkvának fogytán van a türelme Szíriával kapcsolatban

Nem az Egyesült Államoknak, hanem Oroszországnak vanfogytán a türelme a szíriai helyzet miatt – jelentette ki hétfőn Moszkvában Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke. Néhány nappal ezelőtt John Kerry amerikai külügyminiszter keltett feltűnést azzal a kijelentésével, hogy “Oroszországnak meg kell értenie, a türelmünk nem végtelen”.