Külföldre mennének az ukránok


Amíg az előző években a kiszámíthatatlan politikai viszonyok és a félelemérzet miatt keltek útra az ukránok, addig mára a magas infláció és a jobb életkörülmények iránti vágy motiválja őket ebben.

Ugyan mára a felére esett vissza az Ukrajnát elhagyni kívánók száma, mint volt az két évvel ezelőtt, de még így is nagyon sokan gondolkodnak a migrációs lehetőségekről. Ami aggasztó, hogy elsősorban a magasan képzett munkaerő keres külföldön munkát, valamint ugyanez mondható el az értelmiségi rétegről is.

A hh.ua szakportál felmérése szerint ötből három megkérdezett nem látja biztosítottnak a jövőjét Ukrajnában, minden második elégedetlen a bérezésével, s az ország gazdasági fejlődésének ütemével. Szintén nagyjából a lakosság fele véli úgy, hogy nincs jövőkép ott, ahol nem tartják be a törvényességet és virágzik a korrupció.

Minden harmadik ukrán azért szeretné elhagyni az országát, mert jobb egészségügyi szolgáltatásra és képzésre vágyik. Érdekesség, hogy az irodai alkalmazottak kevésbé adnák fel ukrajnai életüket, mint a kétkezi munkások.