Svédország szigorít eddigi menekültpolitikáján


A svéd parlament időlegesen szigorította az ország menekültügyi törvényét kedden, az intézkedés célja a skandináv államban menedéket kérők számának csökkentése – írja az Expressen című lap.

A szabályozás értelmében a svéd hatóságok a következő három évben főszabályként csak ideiglenes tartózkodási engedélyeket adhatnak ki a menekülteknek, illetve a családegyesítést is korlátozzák számukra. A szabályozás alól viszont kivételt képeznek az EU-tagállamok között kvóták alapján elosztott menedékkérők.

A kormány által előterjesztett javaslatot a 349 tagú svéd törvényhozás 240 képviselője támogatta 45 ellenében. A baloldali kormánypárti képviselők mellett a jobboldali Svéd Demokraták és konzervatívok szavaztak a szigorítás mellett.

A szigorítás július 20-tól lép hatályba, és mindazokra vonatkozik, akik november 24-át követően adták be menedékkérelmüket Svédországban. Emberi jogi szervezetek és a svéd egyház püspökei is élesen bírálták az új menekültügyi szabályozást.

A 9,8 milliós Svédország tavaly 163 ezer menekültet fogadott be, a lakosság nagyságához viszonyítva a legtöbbet Európában. A svéd hatóságoknak komoly nehézséget jelentett a migránsáradat kezelése, és társadalmi feszültségek is keletkeztek.

 

mti