A külföldieken is behajtják a magyar autópályákon történő bliccelést


Több a külföldi bliccelő az autópályákon, mint a magyar – a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató adatai szerint. A társaság szóvivője szerint a leggyakrabban a román állampolgárok nem fizetnek az autópálya használatáért.

„A magyaroknak a tavalyi évben több mint 340 ezer pótdíjfizetési felszólítást küldtünk ki, a külföldieknek pedig 170 ezer levelet. A hazaiaknál a pótdíjfizetés behajtási hatékonysága 75-80% körül mozog, a külföldiek esetében pedig a tavalyi évben elterjedt gyakorlatnak megfelelően 50% fölé emelkedett, tehát nagyon hatékonynak mondható” – mondta Kibédi-Varga Lajos, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató szóvivője.

Hozzátette: az autósok azonosítása a rendszám alapján nagyon egyszerű bármilyen erre jogosult szervezet vagy hatóság számára, hiszen minden olyan adat elérhető, ami ahhoz kell, hogy a jogosulatlan úthasználóknak, az üzemben tartó vagy a tulajdonos felé a pótdíjfizetési felszólítást postára tudják adni.

„A nemzetközi jogharmonizációs akadályok miatt nem ilyen egyszerű a helyzet a külföldi bliccelőkkel való fellépés során. Mi azt a módszert választottuk – és ez be is vált – hogy nemzetközi behajtó irodákkal szerződtünk le. Ők a saját országukban, illetve azokban az országokban, ahol jogosultságuk van eljárni, elég hatékonyan el is tudnak járni, a külföldi adatbázisokhoz is hozzáférnek. Ennek köszönhető, hogy 2015 év végére 50% fölé sikerült növelni a külföldi behajtás hatékonyságát”

– fogalmazott a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató szóvivője.

Kibédi-Varga Lajos elmondta, hogy jelenleg négy ilyen céggel állnak jelenleg kapcsolatban, akik 23 különböző országban tudnak eljárni.

„Arra törekszünk, hogy tovább bővítsük az országok körét. Ennek köszönhetően a tavalyi évben jelentős mértékben, összességében 25%-kal nőtt a külföldi behajtásra átadott pótdíjas esetek száma. A behajtott pótdíj összege pedig 1 milliárd forint (3,2 millió euró) fölé emelkedett külföldiek esetében” – mutatott rá Kibédi-Varga Lajos.

A szóvivő szerint a külföldi bliccelők körében 30% körül alakul a román felségjelzésű járművekkel elkövetett szabálytalankodások száma.

„Az autópálya matrica vásárlása során egy kis odafigyeléssel könnyen meg lehet úszni a büntetést. A legfontosabb tudnivalókat két mondatban össze lehet foglalni: az e-matricát mindig a díjköteles útszakaszra történő felhajtás előtt, az utazás megkezdése előtt érdemes megváltani. A matrica kifizetése előtt pedig célszerű ellenőrizni a rendszám, a felségjelzés, a díjkategória besorolás és az érvényességi idő helyességét” – mondta Kibédi-Varga Lajos, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató szóvivője.

(inforadio)